MATLAMAT TAHUN 2016-AHK


................SASARAN ................

Lengkapkan :

-Syiling malaysia

-Syiling Malaya and British Borneo QE2 (1953-1963)

-Note RM1 siri 12

-Note RM1, RM5, RM10 first and last prefix and replacement.

-3++ negara untuk syiling luar negara


Saturday, January 25, 2014

KOLEKSI SYILING SINGAPURA SIRI 1 (1967 - 1984)

Syiling singapura siri pertama yang dikenali sebagai MARINE SERIES yang pertama kali dikeluarkan pada tahun 1967 bersamaan dengan keluaran syiling Malaysia siri pertama, siri PARLIMEN. Singapura kemudiannya mengeluarkan syiling siri kedua mereka yang dikenali sebagai FLORAL SERIES pada tahun 1985 dan siri ketiga pada tahun 2013.

1 CENT




1 Cent
Date of Issue:
Bronze (1967)
Copper-clad steel (1976)
Metal:
Bronze; Copper clad steel
Weight:
Bronze - 1.940g
Copper clad steel - 1.744g
Diameter:
17.78mm
Thickness:
1.118mm
Mintage:
208.26m pcs
Design:
A high-rise public housing block with a fountain in front and clouds in the background
Edge:
Plain




5 Cents
Date of Issue:
1967
Metal:
Cupro-nickel; Cupro-nickel clad steel
Weight:
Cupro-nickel (1.410g)
Cupro-nickel clad steel (1.260g)
Diameter:
16.26mm
Thickness:
1.02mm
Mintage:
240.61m pcs
Design:
A snake-bird sitting in its nest and preening its feathers.
Edge:
Milled





10 CENTS



10 Cents
Date of Issue:
1967
Metal:
Cupro-nickel
Weight:
2.83g
Diameter:
19.41mm
Thickness:
1.40mm
Mintage:
440.72m pcs
Design:
A seahorse with a stylized piece of seaweed.
Edge:
Milled



20 CENTS

          
20 Cents
Date of Issue:
1967
Metal:
Cupro-nickel
Weight:
5.66g
Diameter:
23.60mm
Thickness:
1.78mm
Mintage:
249.20m pcs
Design:
A swordfish against a background symbolizing water.
Edge:
Milled



>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

50 Cents
Date of Issue:
1967
Metal:
Cupro-nickel
Weight:
9.33g
Diameter:
27.76mm
Thickness:
2.03mm
Mintage:
137.97m pcs
Design:
A lionfish from tropical waters.
Edge:
Milled



>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>


1 Dollar
Date of Issue:
1967
Metal:
Cupro-nickel
Weight:
16.85g
Diameter:
33.32mm
Thickness:
2.39mm
Mintage:
14.11m pcs
Design:
A stylized Singapore lion symbol flanked by two stalks of paddy.
Edge:
Milled



>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
5 Cent (fao) Coin
Date of Issue:
1971
Metal:
Aluminium
Weight:
1.24g
Diameter:
21.23mm
Thickness:
1.27mm
Mintage:
3.05m pcs
Design:
A fish and the phrases "INCREASE PRODUCTION" and "MORE FOOD FROM THE SEA."
Edge:
Milled


Sumber: http://www.singaporemint.com/fact_coin_marine.php

7 comments:

Nsdk said...

Salam AHK,
Nsdk tak de Syiling ni. Dapat ke beli?

AHK said...

wassalam Nsdk,
Ada yang AHK beli , kawan-kawan bagi, dan juga pemberian mereka yang menyokong hobi AHK.Bagi siri 1 AHK masih belum ada 50 cents, 5 cents (fao) dan 1 dollar. In Shaa Allah dalam masa terdekat nih koleksi AHK akan complete.
Terima kasih Nsdk sudi singgah dan tinggalkan komen

ikha sani said...

nk komen kt sini lah..hehe....

kenapa dalam bnyak2 koleksi duit nih, cheq x jmpa pon duit RM1 yg tembaga/ kaler gold(versi syiling punyer) tu?

AHK said...

ikha sani: tu sebabnya AHK tak upload lagi gambarnya...lagipun masih belum cukup untuk tahun2 tertentu...In Shaa Allah dalam masa terdekat akan diupload...
Terima kasih sudi singgah dan komen...

Anonymous said...

sy pun ada memiliki syiling singapura 5sen 10sen 20sen pyh nk dpt kan

an fiey said...
This comment has been removed by the author.
Ahmad Lutfi said...

Sy ada sekeping 1 dollar tembaga tahun 1988..bleh call 0192837345..