MATLAMAT TAHUN 2016-AHK


................SASARAN ................

Lengkapkan :

-Syiling malaysia

-Syiling Malaya and British Borneo QE2 (1953-1963)

-Note RM1 siri 12

-Note RM1, RM5, RM10 first and last prefix and replacement.

-3++ negara untuk syiling luar negara


Monday, March 31, 2014

50 SEN 1984 - DOUBLE DIE OBSERVE (DDO)

50 SEN 1984 DDO V??

Koleksi terbaru DDO AHK iaitu DDO 50 sen 1984 yang agak sukar untuk dicari.
Walau tak berapa cun sebab tak berapa nak clear. 
AHK tetap jugak simpan sebab ni item pertama 50 sen 1984 yang AHK miliki.
Dapat dengan nilai muka je.
Sebab AHK tak membeli item error ni.
Error ni hanyalah sampingan je.


Dekat hujung tu ada perkataan GC. Perkataan ni merujuk kepada dua huruf awal pencipta/pereka duit syiling pertama malaysia iaitu GEOFFREY COLLEY.
Disebabkan kondisi syiling ni tak berapa nak tip top, 
huruf G tu kelihatan seolah-olah huruf C kan?
Doubling yang AHK maksudkan kat sini adalah pada huruf GC. 
Tengok gambar kat atas tuh. Nampak kan doublingnya dimana?.
Sebagai panduan mencari DDO 50 sen 1984, boleh fokuskan pada huruf GC, gambar bulan dan jugak bintang. Bucu bintang lebih tepat lagi. Sebab menurut otai2 error, sekurang-kurangnya ada 5 jenis Variasi DDO 50 sen 1984 nih.
Salah satunya mungkin milik anda.
hohoho.


No comments: